top of page
Web Prepared-4.jpg

KARAKTER VODIČ ZA

POPOLN GIN TONIC (RECEPT)

Bliža se petkov večer, na večerjo smo povabili svoje prijatelje in znance, večino svojega časa namenili pripravi hrane, za spremljevalno pijačo pa smo izbrali gin tonic.


Že si lahko predstavljamo, kako v trgovini zavijemo do police z žganimi pijačami in pograbimo prvo steklenico, na kateri piše GIN, na poti do blagajne pa poberemo še veliko steklenico tonika in tako odkljukamo pijačo iz nakupovalnega seznama... Lahko pa si preberemo Karakterjev vodič za popoln gin tonic, preizkusimo recept in poskrbimo za pravo večerno vzdušje. 

 

V spodnjem zapisu smo pripravili nekaj nasvetov za pripravo prvovrstnih gin tonicov, ki bodo razveselili vaše goste, vam pa pomagali odgovoriti na morebitna vprašanja, češ zakaj je vaš gin tonic toliko boljši od ostalih.

KAJ NAREDI GIN TONIC POPOLN? GIN? TONIK? ZAČIMBE?

IZBIRA GINA

Izbira pravega gina je najpomembnejši korak priprave cocktaila, saj karakteristike gina najbolj vplivajo na kvaliteto, okus in aromo cocktaila. Zato se nam ob številni ponudbi gina na tržišču splača vzeti nekaj časa in poiskati pravo izbiro za priložnost.

CENA GINA

Cenovni razpon gina se giblje med 8 do 90 € na liter. Cena gina je odvisna od več dejavnikov, najpomembnejši med njimi pa so vrsta gina, uporaba naravnih sestavin, velikost proizvodnje in skrb za kvaliteto. Nekateri gini, navadno cenovno dostopnejši, so narejeni izključno z mešanjem umetno pridelanih arom in alkohola. Seveda s takim ginom ni nič narobe, lahko pa pričakujemo, da bo naslednje jutro malce manj prijetno. Zato svetujemo izbiro in podporo manjših destilarjev, ki zaradi manjše proizvodnje lažje nadzorujejo kvaliteto, izboljšujejo recepturo, uporabljajo lokalna zelišča in bolj skrbno prečistijo alkohol. Lokalne mikro destilarne v Sloveniji so v zadnjih letih vse pogostejše in s podpiranjem le teh, širimo kulturo butičnih žganih pijač.

VRSTA GINA

Pri izbiri gina je pomembna tudi vrsta oz. stil gina. Če nas zanima klasičen gin oz. če se s svetom gina šele spoznavamo, potem svetujemo London Dry vrsto gina. Oznaka »London Dry« gin ali »Dry Gin« nam pove, da je bil gin izdelan s pomočjo destilacije in ne vsebuje eteričnih olj oziroma drugih umetnih aromatov. Za vse tiste, ki se radi poigravate z okusi in iščete vedno nove kombinacije, pa priporočamo izbiro manj klasičnih ginov (New western style), katerih nabor na policah iz leta v leto narašča.

Razlika med London Dry ginom in New western style ginom je ta, da v London Dry ginih prevladuje okus in aroma po brinovih jagodah, po destilaciji pa se sme gin redčiti samo s čisto pitno vodo. New western style gini še vedno vsebujejo brinje, ne postavljajo pa ga v ospredje. Tako lahko v ginih te vrste zaznamo popolnoma druge karakteristike arome in okusa (npr. citrus, drugo aromatično sadje, cvetlične note…). Po destilaciji je new western style gin lahko redčen samo s čisto pitno vodo (Imagine dry gin), ali pa so mu poleg vode dodane tudi razne infuzije, ki ginu dajo barvo, aromo in okus (The Cherriot gin).

Karakter The Cherriot gin tonic recept

TONIK ZA GIN

Tonic ali tonik, je druga najpomembnejša sestavina v gin tonic cocktailu in predstavlja več kot polovico pijače. Zato za kvaliteten gin tonic ne bo dovolj kvaliteten gin, potrebno je izbrati tudi kvaliteten tonik. 


Število različnih tonicov v ponudbi še vedno raste, delimo pa jih lahko glede na ceno, kvaliteto in aromatiko. Načeloma se držimo pravila, da za mešanje cocktailov ne uporabljamo preveč sladkih tonicov, saj s tem lahko popolnoma zasenčimo okus in aromo gina. 


Nevtralni tonici so primerna izbira za mešanje cocktailov, kjer želimo poudariti okus gina, niso pa edina možnost. V specializiranih barih in restavracijah so vse pogostejši aromatizirani tonici. Pri izbiri aromatiziranega tonica je priporočljivo preučiti sestavine gina in jih povezati z ustreznim tonicom, saj lahko z dodanim okusom oplemenitimo okus gina, ali pa ga zasenčimo/pokvarimo.

RAZMERJE GIN : TONIK

Ena izmed ključnih lastnosti za pripravo vrhunskega gin tonica je zagotovo razmerje med ginom in tonikom. Priporočljivo je mešanje v razmerju 1 gin : 2 tonic, kar naj predstavlja vaše izhodišče za pripravo cocktaila, potem pa se lahko dodaja tonic glede na osebne želje vsakega posameznika.

 

Močnejši gini ponavadi zahtevajo nekaj več tonika, saj s tem uravnamo intenzivnost alkoholne podlage. Za tiste, ki radi eksperimentirajo, pa lahko poskušajo z uravnavanjem razmerja po okusu - nenazadnje lahko v kozarec vedno dodamo še nekaj gina ali tonika. 


Za tiste, ki radi poskusijo okus čistega gina, ga na sobni temperaturi serviramo v degustacijskem kozarcu (ozek kozarec na peclju) za žgane pijače, brez ledu in dekoracije. 

IZBIRA ZAČIMB IN DEKORACIJE

Dekoracija cocktailov je prav tako kot razmerje gina in tonica, nekaj, kar je odvisno od vsakega posameznika in njegovih želja. V splošnem velja, da se za dekoracijo oz. začimbe za gin uporabljajo sestavine, ki so že prisotne v ginu, saj tako poudarimo najizrazitejše komponente okusa in arome gina. Prav tako je pomembno, da gin tonici niso preveč »natrpani« z obilico različnih sestavin, saj s tem zlahka zasenčimo samo pijačo. Kot vodilo pri dekoraciji vaših cocktailov naj vam služi načelo »manj je več«.

LED IN SERVIRANJE

Gin tonic je pijača, ki jo pijemo hladno. Preden natočimo pijačo, kozarec napolnimo z ledom, priporočljivo je, da so tudi vse ostale sestavine ohlajene. Če pijačo postrežemo hladno, bo dlje časa ohranila mehurčke, poleg tega pa bo veliko bolj osvežilna.

RECEPT ZA GIN TONIC
Karakter gin tonic recept z črnim ribezom in tonikom na mizi

KARAKTERJEV IMAGINE GIN TONIC RECEPT

Sestavine:
•    40 ml Imagine Dry Gin
•    1 dcl Fever tree Mediterranean tonic
•    Led
•    Dekoracija: Cele sveže jagode rdečega ribeza / strte jagode črnega ribeza


Kozarec za gin tonic: Polaris by Steklarna Hrastnik

 

Navodila za pripravo: 
V ohlajen kozarec postavimo nekaj jagod črnega ribeza in jih stremo. Prekrijemo z ledom in čez led v kozarec počasi natočimo 40 ml Imagine Dry Gina ter 1 dcl tonica. Z enim obratom z žličko pijačo rahlo premešamo in serviramo popoln Karakter Gin Tonic temno vijolične barve. V njem se čudovito spaja sadnost gina z rahlo kiselkastim okusom in zelo blagim vonjem ribeza, ki je prav tako uporabljen že med destilacijo. 

TE ZANIMA VEČ?

O DESTILARNI KARAKTER

Destilarno Karakter, edino "uradno" destilarno v Bohinju,

smo v letu 2016 ustanovili trije avtohtoni Bohinjci,

prijatelji že iz otroštva. 

Poleg destilacije gina in drugih žganih pijač

se danes ukvarjamo še s prirejanjem glasbenih dogodkov v Bohinju

in z razvijanjem kulinarične ponudbe drugod po Sloveniji. 

bottom of page