top of page
Različne vrste gina in začimbe za Karakter london dry gin

VRSTE GINA

Gin je brezbarvna alkoholna pijača narejena iz destiliranega naravnega žitnega alkohola, začinjena z brinovimi jagodami (lahko tudi z ostalimi aromati) in vstekleničena pri najmanj 37,5%. Glede na to, da zametki gina segajo že v 13. stoletje, ni čudno, da se je do danes razvilo kar nekaj različnih vrst te danes nadvse popularne pijače. 

KATERE VRSTE GINA POZNAMO?

LONDON DRY GIN

Originalno se je ta stil gina proizvajalo samo v Londonu, pojavil pa se je kmalu po iznajdbi kontinuirane destilacije leta 1831, ki je zagotavljala proizvodnjo prečiščenega skoraj 100% alkohola, brez arome. Z iznajdbo tovrstne destilacije so omogočili proizvodnjo alkohola, ki je bil skoraj čisto nevtralen, to pa je povzročilo, da gina niso rabili več sladkati in zakrivati z drugimi aromami. Čeprav se imenuje London Dry, je to najpogostejši stil gina, ki se proizvaja po celem svetu. Označba London Dry pomeni, da ginu po sami destilaciji ni dodano nič drugega kot voda.

NEW WESTERN STYLE GIN (American style gin)

Ta kategorija gina je v primerjavi z London dry kategorijo veliko manj stroga kar se tiče pravil. Vstekleničena pijača mora vsebovati vsaj 37,5 %, a ne potrebuje okusa brinja v ospredju, kar omogoča, da raznorazne kombinacije začimb in zelišč pridejo v ospredje. Prav tako je dovoljeno dodajanje zelišč po sami destilaciji, kar lahko vpliva na spremembo barve, okusa in arome. Temu pravimo infuzija, gine, ki uporabljajo to metodo pa infuzirani gini, kot naprimer naš infuziran gin The Cherriot

GENEVER

Genever je pijača, ki izvira iz Nizozemske in je predhodnica današnjega gina. V alkoholu uporabljenem za Genever je zaželjeno, da se čutijo karakteristike rži, ječmena in koruze, iz katerega je narejen. Genever bi se moral klasificirati kot druga kategorija pijače in ne podkategorija gina, ker obstaja veliko različnih vrst genevra.

OLD TOM GIN

Ta sladka verzija gina je bila najbolj popularna v 18. In 19. stoletju, zaradi nezmožnosti proizvodnje nevtralnega alkohola s takratnimi tehnologijami destilacije. Zaradi neprijetnih priokusov povzročenih z začetno fermentacijo, so dodajali limono in janež, da so priokuse omilili, če pa se jim je posrečilo pa so jih prekrili. Prav tako so dodajali sladila, naj si bo to v obliki sladkega korena, kasneje v 19. stoletju pa z dodajanjem sladkorja.

MODERNI DRY GIN

Ta termin opisuje gine, ki so se začeli razvijati v 21. stoletju ter se razvijajo še danes z gibanjem craft žganih pijač. Značilno za ta “novi” stil gina je, da niso v ospredju klasične začimbe in zelišča temveč je večji poudarek na ne tipičnih zeliščih, ki pa so previdno izbrana ter harmonično združena, še vedno pa morajo imeti tipičen okus po brinovih jagodah, ki pa ni nujno prevladujoč.

COLD COMPOUNDED GIN (aromatiziran gin)

Označuje najslabšo kvaliteto tovrstne pijače, saj je narejen z dodajanjem arome in eteričnih olj v nevtralni alkohol. Ta metoda je ponavadi cenejša za masovno proizvodnjo, zaradi česar je tako priljubljena pri številnih komercialnih proizvajalcih gina.

NAVY STRENGTH GIN

Po pravilih Kraljeve mornarice v 18. stoletju, je moralo vsako plovilo na zalogi imeti določeno količino gina, ki je bil namenjen odpravljanju različnih bolezni ladijske posadke. Pristnost in kvaliteto pijače se je preverjalo tako, da se je ginu primešalo smodnik in se ga je prižgalo. Če je bil plamen čist, je pomenilo, da žgana pijača zadostuje standardu (minimalno 57%). V nasprotnem primeru so mornarji takoj vedeli, da je vsebnost alkohola prenizka. Danes se Navy strenght gin pogosto uporablja za namene mešanje koktejlov.. 

SLOE GIN

Sloe gin je tehnično ginov liker, a je edini izmed gin likerjev, ki se ga uradno lahko naslavlja kot gin, brez omembe, da gre za liker. Sloe gin je mešanica gina in trnulj (slivi soroden sadež). Prepoznamo ga po značilni rdeči barvi, po evropski zakonodaji pa mora vsebovati najmanj 25% alkohola.

BATHTUB GIN

Bathtub gin poimenujemo vse doma narejene gine, ki nastajajo pod amaterskimi pogoji.  V času prohibicije v ZDA, so ljudje, ker je bilo bolj ugodno, v nevtralni alkohol infuzirali številna zelišča. To so pogosto počeli kar v kopalniški kadi, po kateri je Bathtub gin dobil svoje ime (bathtub=kopalniška kad).  

TE ZANIMA VEČ?

O DESTILARNI KARAKTER

Destilarno Karakter, edino "uradno" destilarno v Bohinju,

smo v letu 2016 ustanovili trije avtohtoni Bohinjci,

prijatelji že iz otroštva. 

Poleg destilacije gina in drugih žganih pijač

se danes ukvarjamo še s prirejanjem glasbenih dogodkov v Bohinju

in z razvijanjem kulinarične ponudbe drugod po Sloveniji. 

bottom of page