top of page

DESTILACIJA IN FERMENTACIJA

Mnogo stvari lahko pritegne človekovo zanimanje, le nekaj pa se jih razvije v prave strasti.

Mi smo se zaljubili v umetnost fermentacije in destilacije. Neverjetno je, kako lahko vsak preprost eksperiment razvije svoj okusni profil, ki navdahne ali preseneti na popolnoma novi ravni. Tudi po številnih poskusih naši radovednosti ni konca. 

Z vsakim eksperimentom nastanejo vsaj tri nove ideje. Z vsako idejo še trije poizkusi. Ob vsakem poizkusu še trije razlogi, da se postavimo pred destilacijski kotel in se po otroško sprašujemo, kaj bo prišlo na dan.

In kljub svoji otroški radovednosti in navdušenju radi oblečemo laboratorijske plašče in natančno spremljamo parametre postopka. To nam pomaga, da se učimo iz prejšnjih poskusov, ki se niso izkazali po pričakovanjih, in smo jih skrbno pozabili nekje v kleti. Ker žganja ponavadi sčasoma dozorijo in se razvijajo, smo pogosto pozitivno presenečeni, ko odpremo najbolj prašno steklenico v naši shrambi. Takrat nam naš dnevnik parametrov pride še kako prav.

Fantje iz Destilarne Karakter ob destilacijskem kotlu
Craft distiler Urban iz Destilarne Karakter

NAŠ KOTEL NIKOLI NE POČIVA

Za vse produkte uporabljamo manjši kolonski kotel, ki smo ga zdizajnirali s pomočjo Urbanovega inženirskega znanja.

Med destilacijo hlapi potujejo iz grelnega kotla skozi košaro (v kateri se nahajajo zelišča, začimbe ali druga materija), nadaljujejo pot skozi kolone do deflegmatorja (ki skrbi za koncentracijo alkohola ter nam pomaga v začetni fazi odvajati večinski del metilnega alkohola), na koncu pa vstopijo v kondenzator, kjer se s pomočjo hlajenja povrnejo v tekoče stanje.

 

Ponavadi iz kotla pritečejo destilati z močjo okrog 90 volumenskih procentov  alkohola, ki jih nato razredčimo z izvirsko vodo na željeno moč in pustimo zoreti v steklenih balonih vsaj en mesec.

Tri nastavljive kolone za destilacijo alkohola
Destilator Urban med postopkom destilacije

NARAVNE SESTAVINE IZ OKOLICE

Naš glavni fokus pri izdelavi produktov so kvalitetne, naravne surovine, za katere velja ničelna toleranca odstopanja od naših standardov.

Kadarkoli je možno, da surovine naberemo in izberemo sami, se temu tudi posvetimo.

Ogromno srečo imamo, da prihajamo iz krajev, ki so izredno bogati z naravnimi danostmi, kar se dobro odraža tudi v našem Imagine dry ginu, kateremu dajeta glavno karakteristiko visokogorsko ruševje in divja materina dušica.

Pri izdelavi in eksperimentaciji z različnimi vrstami sadja (tako iz sadovnjakov kot iz divjih obronkov gozda) uporabljamo samo zdrave sadeže, ki jih fermentiramo s pomočjo izoliranih kvasovk ali z lastnimi kvasovkami, ki se nahajajo na kožicah in lupinah dotičnega sadja.

Matic med procesom nabiranja lokalnih sestavin za destilacijo
Divje jagode sredi gozda

TE ZANIMA VEČ?

bottom of page