fbpx
Zgodovina gina 2018-09-23T19:59:03+00:00

Zgodovina gina

Gin je bistra žgana pijača, ki v osnovi ni starana. Razvil se je iz Genevra, ki je tradicionalna žgana pijača Belgije in Nizozemske. Prav tako kot Genevru, ginu dajejo tipično aromo in okus brinove jagode. Zahvaljujoč se belgijskim in flamskim tradicijam, uporabljamo za aromatiziranje gina tudi ostale aromate, kot so različna sadja, zelišča in začimbe, vendar nikoli ne smemo izpustiti brinovih jagod, ki dajejo tovrstni pijači svoj značilen karakter.

Brinove jagode se v zgodovini pojavljajo v različnih medicinskih aplikacijah, zato se je tudi Genever prvotno uporabljal za lajšanje želodčnih težav, ravno tako kot pri nas brinjevec. Prav hitro pa se je Genever začel uporabljati zaradi svojih omamljajočih vrednosti, tako si je prislužil ime “Dutch courage” (nizozemski pogum), saj so ga pili Nizozemski vojaki preden so se podali v boj, saj jih je pomiril in sprostil.

Začetki proizvodnje gina so se začeli že v srednjem veku, s svojim predhodnikom Genevrom, ki datira v 13. stoletje. Popularnost gina se je razširila po Veliki Britaniji ( ki je regija, s katero največkrat asociiramo tovrstno pijačo), po zasedanju britanskega prestola iz strani Williama III. V 17. Stoletju.

V začetku 18. Stoletja se je gin eksponentno razširil po celi Veliki Britaniji, kar je prineslo povišanje davkov in dajatev na uvožene pijače, hkrati pa sprostilo zakone o upravljanju in reguliranju proizvodnje gina na domačih tleh, kar je povzročilo nastanek številnih novih destilarn. Posledično je gin postal izredno dostopen, poceni in popularen. Obdobje razcveta gina je pridobilo ime “Gin Craze”, ki ga je zaznamovala velika stopnja alkoholizma in popivanja, višjo umrljivost zaradi alkohola ter moralno spornost proizvodnje in prodaje gina. Hektično obdobje je sprožilo polemike v Britanskem parlamentu, ki je posledično izdal pet aktov o kontroli proizvodnje in uživanja gina.