fbpx
Vrste/stili gina 2018-07-12T10:50:42+00:00

Vrste/stili gina

LONDON DRY GIN

Originalno se je ta stil gina proizvajalo samo v Londonu, pojavil pa se je kmalu po iznajdbi kontinuirane destilacije leta 1831, ki je zagotavljala proizvodnjo prečiščenega skoraj 100% alkohola, brez arome. Z iznajdbo tovrstne destilacije so omogočili proizvodnjo alkohola, ki je bil skoraj čisto nevtralen, to pa je povzročilo, da gina niso rabili več sladkati in zakrivati z drugimi aromami. Čeprav se imenuje London Dry, je to najpogostejši stil gina, ki se proizvaja po celem svetu. Označba London Dry pomeni, da ginu po sami destilaciji ni dodano nič drugega kot voda.

GENEVER

Genever je pijača, ki izvira iz Nizozemske in je predhodnica današnjega gina. V alkoholu uporabljenem za Genever je zaželjeno, da se čutijo karakteristike rži, ječmena in koruze, iz katerega je narejen. Genever bi se moral klasificirati kot druga kategorija pijače in ne podkategorija gina, ker obstaja veliko različnih vrst genevra.

OLD TOM GIN

Ta sladka verzija gina je bila najbolj popularna v 18. In 19. stoletju, zaradi nezmožnosti proizvodnje nevtralnega alkohola s takratnimi tehnologijami destilacije. Zaradi neprijetnih priokusov povzročenih z začetno fermentacijo, so dodajali limono in janež, da so priokuse omilili, če pa se jim je posrečilo pa so jih prekrili. Prav tako so dodajali sladila, naj si bo to v obliki sladkega korena, kasneje v 19. stoletju pa z dodajanjem sladkorja.
Popularnost sladkanega gina je v drugi polovici 19. stoletja upadla, deloma zaradi pojava Dry šampanjca, deloma pa zaradi izboljšane tehnologije destilacije. Z izboljšanjem tehnologije destilacije in posledično nevtralnega alkohola, se je začela proizvodnja Dry ginov kot jih poznamo danes. V 20. stoletju je proizvodnja tovrstnega gina, ki je vseboval med 2%-6% sladkorja, praktično izginila, z redkimi izjemami. V letu 2007 se je proizvodnja zopet obudila v določenih destilarnah, predvsem za izvoz na ameriški trg.

MODERNI DRY GIN

Ta termin opisuje gine, ki so se začeli razvijati v 21. stoletju ter se razvijajo še danes z gibanjem craft žganih pijač. Značilno za ta “novi” stil gina je, da niso v ospredju klasične začimbe in zelišča temveč je večji poudarek na ne tipičnih zeliščih, ki pa so previdno izbrana ter harmonično združena, še vedno pa morajo imeti tipičen okus po brinovih jagodah, ki pa ni nujno prevladujoč.

COLD COMPOUNDED GIN ( Aromatiziran gin )

Označuje najslabšo kvaliteto tovrstne pijače, saj je narejen z dodajanjem arome in eteričnih olj v nevtralni alkohol.