fbpx
Gin in brinjevec 2018-09-23T20:05:34+00:00

Gin in brinjevec

Najbolj pogosta zmeda nastane pri razlikovanju gina in brinjevca. Veliko ljudi namreč zmotno misli, da gre za eno in isto pijačo, čeprav temu ni tako.

Gin se od brinjevca razlikuje v več pomembnih aspektih:

  • Način proizvodnje – Brinjevec pridobivamo z destilacijo fermentiranih brinovih jagod, gin pa s ponovno destilacijo že pridobljenega alkohola, ki mu dodamo različne naravne aromate. Kar pomeni, da pri proizvodnji brinjevca brinove jagode zmeljemo, jim dodamo vodo in kvasovke (ta korak lahko tudi preskočimo, saj so na lupini brinovih jagod prisotne divje kvasovke), nato pa počakamo, da v drozgi poteče alkoholno vrenje. Po končanem alkoholnem vrenju drozgo dvakrat destiliramo in pridobimo dva produkta: brinjevo olje ter brinjevo žganje ali brinjevec. Za razliko od brinjevca pa je gin narejen tako, da v denaturiran žitni alkohol s 60 ali več % vsebnostjo alkohola, namočimo rastlinje ter začimbe, in nato drozgo ponovno destiliramo.
  • Količina brinja – Za izdelavo enega litra brinjevca potrebujemo 6-8 kilogramov brinovih jagod, medtem ko za en liter gina potrebujemo le 25-40 gramov.
  • Sestavine – Za izdelavo brinjevca uporabimo samo brinove jagode, medtem ko lahko ginu dodamo poljubno število naravnih aromatov. Najbolj razširjeni med njimi so koriander, korenina angelike, cimet in olupki citrusov.
Pojdi nazaj