fbpx
Kaj je gin? 2018-09-23T20:05:34+00:00

Kaj je gin?

Znotraj obsežne ponudbe ločimo več vrst pijač. Te lahko razvrstimo v kategorije glede na različne parametre. Eden izmed njih je tudi vsebnost alkohola na volumen pijače. Med alkoholnimi pijačami pomembno mesto zaseda skupina žganih pijač, za katero je značilno, da se pridobi z destilacijo drozge nižje alkoholne vrednosti.

Gin sodi v kategorijo žganih pijač, in sicer močnejših žganih pijač, saj vsebuje najmanj 38 % alkohola, lahko pa tudi vse tja do 55 % alkohola. V celotni paleti žganih pijač je gin poglavje zase, saj med ostalimi izstopa po svoji zeliščni vrednosti in široki uporabnosti pri mešanju pijač. Velja za tradicionalno žgano pijačo na osnovi čistega žitnega alkohola. K njegovemu tipičnemu okusu prispevajo brinove jagode, tem pa proizvajalec običajno doda tudi ostale aromate.

Beseda »gin« ima svoje korenine v nizozemski besedi »jenever« in francoski »geniever«, ki obe označujeta brinje. Prvič se je pojavil že v srednjem veku, ko so ga predpisovali in uporabljali kot zeliščno zdravilo, kasneje pa je bil zaradi dostopnosti in nizke cene, velikokrat uporabljen v namene pijančevanja.

Gin in brinjevec